Ελαιόλαδο

Η ιστορία της ελιάς και του λαδιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ελιά συνδέεται με χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Θεωρήθηκε δέντρο ιερό και ιδιαίτερα προστατευόμενο. Υπήρξε σύμβολο ειρήνης, νίκης, σοφίας και φιλίας των λαών. Με στεφάνι ελιάς, τον κότινο, στεφάνωναν τους νικητές των ολυμπιακών αγώνων. Το ελαιόλαδο, o «υγρός χρυσός», όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, είχε δεσπόζουσα θέση στην Αρχαία Ελλάδα. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη της καλλιέργειας και της εμπορίας του, το ελαιόλαδο ήταν πολύ σημαντικό στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Ελλήνων. Με λάδι ελιάς άλειφαν τα σώματα των αθλητών και των πολεμιστών, με λάδι ελιάς άναβαν τα λυχνάρια και λάδι ελιάς πρόσφεραν στους Θεούς και στους νεκρούς τους. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως «ίαμα», δηλαδή φάρμακο, ιδανικό για εξήντα διαφορετικές χρήσεις.

Σήμερα, το 95% – 97% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από τις μεσογειακές χώρες, με τη χώρα μας να είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το ελληνικό ελαιόλαδο κατέχει την πρώτη θέση ως προς την ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και αυτή ακριβώς η ποιοτική υπεροχή του εξασφαλίζει διεθνή αναγνώριση.

Το ελαιόλαδο εξακολούθησε να έχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή των Ελλήνων, ως αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινής τους διατροφής. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Το ελαιόλαδο είναι το μόνο φυτικό έλαιο, το οποίο καταναλώνεται όπως παράγεται και χωρίς να υποστεί καμία χημική επεξεργασία. Είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα. Το ελαιόλαδο έχει άριστη σχέση λινελαϊκού προς α-λινολενικό οξύ, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν του λίπους στο ανθρώπινο γάλα. Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα πολύ σημαντικών για την υγεία μικροσυστατικών: βιταμίνη E, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή και φυτοστερόλες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε πληθώρα προβλημάτων υγείας που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο: καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, δερματολογικά προβλήματα. Επίσης, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.

Καλέστε: 210 27 77 325

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΣΕ ΑΘΗΝΑ & ΠΕΙΡΑΙΑ
Ελάχιστη παραγγελία 8€

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-19:00

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Δευτέρα – Παρασκευή: ως τις 18:00